JM does not take responsibility for the translation

Joutsenmerkki-kodissa on läpinäkyvät seinät –uusi rakentamisen kulttuuri, jossa ympäristöystävällisyys on tarkastettua

Joutsenmerkki-kodin rakentaminen vaati enemmän kuin perinteinen rakentaminen. Näin sanoo JM Suomi Oy:n kehityspäällikkö, DI Emma Suokas. Toimintakulttuuri suomalaisilla rakennustyömailla ei ole perinteisesti ollut erityisen sertifikaatteihin perustuvaa. Joutsenmerkin mukanaan tuoma muutos paremmasta projektinhallinnasta on yksi keino vastata toimialan kestävän kehityksen haasteisiin sekä kykyyn luoda parempaa rakentamisen laatua.

– Joutsenmerkin vaatimukset rakennusmateriaaleista ja kemikaaleista eivät ole vain askel, vaan huomattavasti enemmän askelia vaativia. Samalla edellytetään, että tunnistamme kaikki rakennukseen menevät materiaalit, Suokas kertoo. Tunnistaminen on Joutsenmerkki-rakentamisessa perusperiaate. – Normaalissa rakentamisessa tunnistetaan tuoteperheet: Joutsenmerkki-rakentamisessa meidän tulee tietää ja tarkistuttaa kaikki rakennuksessa käytettävät, kriteeristön vaatimat materiaalit niin, että ne läpäisevät Joutsenmerkki-rakentamisen ehdot.

Tarkkuutta koko rakentamisen arvoketjuun

Kehityspäällikkö Suokkaalla on kokemusta myös perinteisestä rakentamisesta. Suurin ero Joutsenmerkki-rakentamiseen on hänen mukaansa projektin materiaali- ja kemikaalihallinnassa. –Se vaikuttaa kaikkeen aina suunnittelusta materiaalihankinnan kautta koko työmaan prosessiin. Jokainen asennettu materiaali tiedetään ja se dokumentoidaan. Ero tavalliseen rakentamiseen on merkittävää ja sen huomaa myös rakennuksen valmistuttua. Joutsenmerkki-kohteen rakennusmateriaaleista syntyy ”sisällysluettelo”, joka on kohdekohtainen, tarkka kuvaus rakennuksesta.
Joutsenmerkki-rakentamisen tarkkuus näkyy myös työmaalla. Lisääntynyt tiedon tarve sekä sen viestintä ovat muuttaneet työmaan tapaa toimia. – Tavoitteena on tietää tarkasti kaikki työmaalle tuodut tarvikkeet. Tämän tavoitteen tukemiseksi Joutsenmerkki on osana perehdytystä sekä se on tuotu myös muilla tavoilla osaksi työmaan arkea.  

Filosofin tie rakentajaksi

Nuoresta iästään huolimatta Emma (32) on jo kokenut rakennusalan ammattilainen. – Haaveilin filosofin urasta, mutta isäni huomautti minulle, että ”Tänne mahtuu vain yksi Esa Saarinen”, Emma muistelee hymy suupielessään. – Rakentaminen tuntui heti omalta jutulta. Toisaalta olen kulkenut vähän pitemmän tien kautta diplomi-insinööriksi. Valmistuin ensin AMK-insinööriksi, jonka jälkeen olin useamman vuoden rakennustyömaalla työmaainsinöörinä. Jossain vaiheessa koin kuitenkin, että lisäoppi olisi paikallaan ja suoritin diplomitutkintoni Aalto-yliopistossa vuonna 2015. Nykyinen työni on todellakin hirmu mielenkiintoista. Olen päässyt nykyisessä työssäni pohtimaan Joutsenmerkin vaikutusta koko rakennusprosessiin aina suunnittelusta tuotantoon asti. Näkökulma ei ole ollut vain yksittäisissä projekteissa, vaan koko JM Suomen toimintatavassa ja sen muokkaamisessa, kertoo Suokas.
Kestävän kehityksen kysymykset ovat olleet Emmalle aina tärkeitä. – Varsinkaan nyt niitä ei voi unohtaa rakentamisessa. Sertifikaatit eivät ole vielä olleet erityisen keskeisiä asuntotuotantopuolella. Joutsenmerkki on osa muutosta, jolla koko rakentamista viedään tulevaisuuden kannalta oikeaan suuntaan, sanoo Suokas. Tulevaisuus onkin varsin käsin kosketeltavan lähellä Emma Suokkaan kohdalla: haastattelusta vain kahden viikon kuluttua Emmalla alkoi äitiysloma.

Joutsenmerkki-rakentaminen mahdollistaa luonnon kannalta kestävämmän rakennetun ympäristön. Samalla Joutsenmerkki kertoo rakentamisen vastuullisuudesta ja läpinäkyvyydestä. Sinulle se merkitsee varmempaa hankintaa elämäsi suurimmassa investoinnissa, aitoa mahdollisuutta asua ympäristöystävällisemmin sekä mahdollisuutta arvioida paremmin oman kotisi rakentamiseen käytettyjä materiaaleja.
Me JM Suomi Oy:ssä luomme rakennettua ympäristöä, joka vastaa tulevaisuuden haasteisiin ja tarjoaa asukkailleen mahdollisuuden kestävään elämään.


Lue lisää Joutsenmerkki-kodeista
Joutsenmerkki »
Joutsenmerkki-kodissa ilo on läsnä joka kosketuksessa »
Joutsenmerkki-koti on arvoisesi valinta tulevaisuudelle »

Vertaa kohteita